Menu

Bijlmer Amsterdam

De uitdaging in dit ontwerpproject was om de leegstaande honingraat-vormige Bijlmerflat ‘Kleiburg’ te transformeren naar leefbare appartementen voor verschillende doelgroepen.

We hebben het gebouw in drieën gedeeld en drie verschillende type woningen ontworpen. Voor studenten, gezinnen en zogenaamde ‘kluswoningen’ die zelf eindeloos ingedeeld en uitgebreid kunnen worden.

Het vaste uitgangspunt was het  verlengen van de plattegronden aan beide kanten. Zo ontstonden er zowel een ruimere galerij bij de studentenwoningen als een meer privé buitenruimte. De gezinswoningen worden niet meer ontsloten met een galerij maar met een centrale lift en trappenhuis voor elke vier woningen. De generieke uitbreiding heeft bij deze woningen een grotere woning en semi-buitenruimte als resultaat. Bij de ‘kluswoningen’ zijn slechts de kavelafmetingen gegeven die naar boven , beneden en zijkanten kunnen worden uitgebreid.

Tenslotte zijn in de plint publieke functies toegevoegd zoals kleine horeca en winkeltjes maar ook een fietsenstalling en ‘Kleiburg theater’.

dwellingbijlmer01

dwellingbijlmer02

dwellingbijlmer03

dwellingbijlmer04

dwellingbijlmer05

dwellingbijlmer06

dwellingbijlmer07

dwellingbijlmer08

dwellingbijlmer09

dwellingbijlmer10