Menu

MMRA  Museum Magisch Realisme Arnhem

Het oude KEMA terrein in Arnhem staat vol prachtige industriële bakstenen gebouwen, ontworpen in de stijl van de Haagse School. Aan ons de opdracht om een van deze gebouwen te transformeren naar een gebouw met publieke functie zodat het terrein geopend wordt voor Arnhem, Nederland en de rest van de wereld.

Wij hebben besloten om een van de machinehallen te transformeren naar een museum. Dirk Scheringa ging op dit moment failliet ging en heeft daardoor zijn hele kunstcollectie moeten verkopen aan zakenman Hans Melchers.

Melchers geeft de collectie een tweede leven, wil de werken graag bij elkaar houden, te behouden voor Nederland en beschikbaar te stellen voor publiek, liefst in het oosten van het land.

De collectie bevat magisch-realistisch kunst, voornamelijk schilderijen, van onder meer carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schumacher en Dick Ket. Ook zijn er werken van Nederlandse realistisch tijdgenoten als Jan Mankes, Charley Toorop, Edgar Fernhout en anderen.

De uitdaging van het ontwerp zat hem vooral in de afmetingen. De machinehal had veel kubieke meters maar weinig voerkante meters. Tevens was daglicht een belangrijk punt omdat vooral de schilderijen en schetsen weinig tot geen daglicht kunnen verdragen. De uitbreiding die nodig was is daarom onder de grond gerealiseerd.

De kenmerken van het magisch realisme, zoals fotografisch gebruik van licht, lichtinval, contrast en dieptewerking, zijn ook belangrijke uitgangspunten geweest voor de architectuur van het museum.